Regulament de zbor ACZJ

REGULAMENTUL DE ZBOR SI JOC AL ACZJ

A. Generalitati

a) Concursurile de zbor si joc

1. La concursurile de zbor desfasurate in conditiile prezentului regulament poate participa orice crescator de porumbei membru al ACZJ cu cotizatia platita pe anul in curs.

2. Cele trei concursuri de zbor de pe parcursul unui an calendaristic sunt: Campionatul de maturi din trei etape, Campionatul de stol mixt din trei etape respectiv Campionatul de tineret din trei etape, fiecare etapa fiind alcatuita din doua weekenduri prelungite consecutiveR .ezultatele din cele trei concursuri vor fi cumulate pentru Campionatul anual.

3. Pana la data de 15 aprilie a fiecarui an se va stabili weekendul de inceput al concursurilor de zbor si joc. In continuare, calendarul de zbor va respecta o structura 6-2-6-2-6 adica 6 weekenduri pentru Campionatul de maturi, 2 weekenduri pauza, 6 weekenduri pentru Campionatul de stol mixt, 2 weekenduri pauza si 6 weekenduri pentru Campionatul de tineret.

4. Un concurent poate participa la un concurs numai de la o singura locatie. Zborul de la o alta locatie decat precedenta din cadrul acelui concurs duce la descalificarea etapei in cauza.

5. Lotul de concurs din etapele pentru porumbei maturi va contine numai porumbei maturi (inelati in anul anterior sau mai de demult), cel din etapele pentru tineret va contine numai tineret (porumbei inelati in anul in curs) iar cel de la etapele de stol mixt va contine obligatoriu atat porumbei maturi cat si porumbei tineri. Folosirea de porumbei tineri in cadrul concursului de maturi sau folosirea de porumbei maturi in cazul concursului de tineret sau folosirea unui stol fara maturi sau fara tineri in Campionatul de stol mixt duce la descalificarea stolului.

6. Toti porumbeii din lotul de zbor vor avea inele de identificare cu o serie unica, lizibila si anul inelarii, inchise, de marime corespunzatoare rasei si care nu se pot scoate de pe picior. Nu se admit inele taiate si lipite, folosirea unor astfel de inele ducand la descalificarea stolului.

7. Intr-un concurs, un porumbel poate zbura numai pentru un singur concurent. Folosirea intr-un concurs a unui porumbel care a mai zburat si pentru alt concurent in acelasi concurs duce la descalificarea stolului.

8. O etapa dintr-un concurs se va desfasura numai in zilele de vineri, sambata si duminica din cele doua weekenduri prelungite consecutive prevazute in calendarul de zbor al respectivului concurs. Zborurile desfasurate in alte zile ale saptamanii nu vor fi luate in considerare.

9. Un concurent poate sa participe la o etapa cu un singur stol pentru fiecare rasa in parte. Orice alt zbor cu aceeasi rasa in cadrul unei etape nu va fi luat in considerare.

10. Concurentul are obligatia sa anunte pe grupul asociatiei data zborului, perioada din zi si arbitrul sau arbitrii de etapa cel tarziu joia de dinaintea zborului, ora 24, pentru zborurile de sambata si duminica, respectiv pana miercuri la ora 24 pentru zborurile de vineri. Zborurile neanuntate din timp nu vor fi luate in considerare.

11. La fiecare etapa va fi prezent un numar de arbitri de zbor recunoscuti de asociatie conform specificului fiecarei grupe de rase in parte iar in cazul existentei mai multor arbitri disponibili, arbitrii de etapa se stabilesc de comun acord sau se trag la sorti.

12. Lotul de zbor trebuie sa fie alcatuit numai din porumbei din aceeasi rasa. Includerea in lotul de concurs a unor exemplare din rase diferite sau includerea unor exemplare cu semne de incrucisare evidenta vor duce la descalificarea stolului respectiv.

13. Arbitrii vor verifica incadrarea pasarilor in rasa cu care se concureaza si vor recomanda sa nu se foloseasca anumite pasari, daca este cazul. In caz de divergente de opinie cu concurentul, etapa se va zbura cu stolul ales de concurent iar situatia va fi adusa in atentia conducerii asociatiei care va lua decizia finala.In acest ultim caz, arbitrii vor face poze porumbeilor din lotul de zbor si le vor trimite omologatorului pentru a fi apreciate de conducerea asociatiei conform articolului anterior.

14. Deoarece asociatia nu poate suporta costurile deplasarii arbitrilor, revine in sarcina concurentilor identificarea arbitrilor necesari la fiecare etapa de zbor. Concurentii sunt responsabili pentru convocarea unor arbitri care sa cunoasca completarea in mod corect a fisei si a ciornei de arbitraj.

15. Un concurent nu poate avea mai mult de doua arbitraje pe concurs realizate de aceeasi echipa de doi arbitri sau de acelasi arbitru singur dupa specificul fiecarei grupe de rase in parte. Daca omologatorul constata o incalcare a acestei reguli, el va anula rezultatele celui de-al treilea arbitraj cu aceeasi arbitri.

16. Conducerea asociatiei poate nominaliza arbitri delegati, anuntand concurentilor numele acestora cu cel putin o zi inainte de data de zbor stabilita. In aceasta situatie, deplasarea revine in sarcina arbitrilor delegati.

17. In situatia in care conducerea asociatiei nominalizeaza arbitri delegati, concurentul are obligatia de a-i contacta pe acestia cu cel putin o zi inainte de data de zbor stabilita pentru a le comunica ora inceperii zborului. In cazul in care concurentul nu comunica arbitrilor delegati ora inceperii zborului, stolul este descalificat.

b) Etapele de concurs

18. Etapa incepe odata cu prezentarea arbitrilor anuntati la locul de desfasurare a zborului. Ora de start a zborului se va stabili de comun acord intre concurent si arbitrii de etapa cu cel putin o zi inaintea datei zborului.

19. In caz de conditii meteorologice nefavorabile (vant puternic, ceata deasa, ploaie torentiala, etc.), zborul poate fi amânat și reprogramat in intervalul celor 6 zile stabilite pentru etapa in cauza conform calendarului de zbor, daca este posibil.

20. Zborul se poate reprograma o singura data. Daca si la a doua programare conditiile meteo sunt nefavorabile si concurentul refuza sa inalte porumbeii, etapa se anuleaza.

21. Arbitrii sunt cei care decid amanarea unei etape sau a inceputului ei. Amanarea orei de zbor de catre concurent fara motive credibile duce la anularea etapei.

22. La lansare, stolul va conține numai 5, 7 sau 9 porumbei Daca stolul lansat contine alt numar de porumbei, acel stol este descalificat.

23. Cronometrul se porneste in momentul lansarii stolului. Din acest moment zborul continua indiferent de schimbarile conditiilor meteorologice.

24. Lansarea porumbeilor se face pe parcursul a maxim 5 minute, perioada aflata la dispozitia concurentului pentru a influenta startul. Influentarea zborului dupa expirarea celor 5 minute initiale in sensul stimularii zborului sau impiedicarii asezarii stolului duce la descalificarea stolului.

25. In caz de forta majora (furtuna, rapitoare, etc), stolul poate fi chemat de crescator iar arbitrarea stolului se incheie in momentul in care este eliberat dropperul sau crescatorul incepe influentarea stolului. Etapa se considera zburata iar punctajul este cel realizat pana in momentul aplicarii deciziei de chemare a stolului care va fi mentionata in mod distinct pe ciorna de arbitraj.

26. Intr-o astfel de situatie, concurentul este obligat sa semneze fisa de arbitraj si sa prezinte porumbeii la verificarea finala in termen de 120 minute iar arbitrii vor mentiona aceasta situatie la rubrica Observatii a ciornei de arbitraj.

27. In cazul in care concurentul din motive personale intrerupe arbitrarea zborului, arbitrul este obligat sa consemneze in fisa de arbitraj evolutia zborului pana in momentul intreruperii si motivul pentru care zborul a fost intrerupt, iar concurentul este obligat sa semneze fisa de arbitraj si sa prezinte porumbeii la verificarea finala in termen de 120 minute.

28. Terminarea zborului se considera atunci cand numarul pasarilor aflate in zbor coboara sub jumatate din numarul de porumbei lansati, la solicitarea concurentului sau la descalificare.

29. In cazul in care numarul pasarilor prezentate la verificarea finala este mai mic decat numarul celor lansate ca urmare a pierderii unor pasari prin atac de rapitoare sau ca urmare a actiunii unor curenti puternici de aer, numarul pasarilor asezate pentru care zborul se considera incheiat se stabileste dupa verificarea finala, fiind egal cu jumatate plus unu din numarul pasarilor prezentate la verificarea finala.

30. În situații cum sunt cele de la articolul anterior și când în aer rămân mai puțin de trei porumbei la finalul zborului, traseul de coborâre a păsării considerata dupa verificarea finala ca este pasarea care a încheiat zborul este cel care se va puncta.

31. Dupa terminarea zborului, porumbeii trebuie prezentati la control in decurs de 120 minute. Concursul se incheie cand arbitrii pot identifica vizual porumbeii asezati ca fiind cei lansati la inceputul zborului.

32. In caz de neprezentare a porumbeilor care au incheiat zborul sau daca se constata ca seriile inelelor nu corespund cu cele inscrise pe fisa de arbitraj la inceputul zborului, stolul este descalificat.

c) Obligatiile concurentilor

33. Concurentul are obligatia sa asigure arbitrilor necesarul pentru observarea si notarea zborului in bune conditii (masa, scaun, fisa de arbitraj, instrument de scris, etc.).

34. Concurentul are obligatia de a nu permite sau incerca influentarea pasarilor din stolul de concurs dupa expirarea celor 5 minute initiale si va urmari concursul de la o distanta indicata de arbitri.

35. Concurentul are obligatia de a nu distrage atentia arbitrilor si de a nu permite sau incerca influentarea acestora.

36. Orice atac verbal sau fizic al concurentului la adresa arbitrilor de etapa va fi mentionat in fisa de arbitraj si va atrage descalificarea concurentului la etapa respectiva si suspendarea lui de la etapele si concursurile viitoare pe anul in curs prin decizie a conducerii asociatiei.

37. Concurentul care refuza arbitrii delegati va fi descalificat. In cazul unor situatii antagonice cunoscute, concurentul are dreptul la un singur astfel de refuz pe concurs.

38. Concurentul are obligatia de a primi ca asistent (fara ca acesta sa intervina in arbitraj) orice alt concurent sau un delegat imputernicit de catre acesta din urma cu obligatia anuntarii lui cu o zi inainte de etapa de zbor.

39. In cazul neprezentarii arbitrilor la ora stabilita, in termen de 30 min concurentul are obligatia sa anunte conducerea asociatiei iar zborul se poate amana fara a depasi zilele atribuite respectivei etape in calendarul de zbor.

40. In cazul in care arbitri anuntati pentru etapa nu pot fi prezenti la data si ora inceperii zborului, etapa poate fi zburata cu alti arbitri numai dupa instiintarea conducerii asociatiei si dupa primirea acordului acesteia.

41. Concurentii au obligatia de a verifica daca fisa si ciorna de arbitraj sunt completate corect, sa mentioneze eventualele obiectiuni fata de arbitraj si, la final, sa semneze fisa de arbitraj.

42. Pentru a sustine buna desfasurare a zborurilor la nivel de asociatie, orice concurent care este recunoscut drept arbitru de zbor are obligatia de a participa si el ca arbitru la zborurile altor concurenti.

43. Concurentii au obligatia de a nu tulbura prin zborul porumbeilor proprii participarea altor concurenti la etapele de zbor si joc. In cazul unor astfel de abateri, asemenea comportamente nesportive vor fi sanctionate prin suspendarea participarii la una sau mai multe etape, inclusiv etapa in curs de desfasurare chiar daca ea a fost efectuata.

d) Arbitrii de etapa

44. Orice crescător membru al ACZJ care a practicat minim trei arbtiraje ca arbtiru principal în cadrul etapelor de zbor cu sau fara joc va fi recunoscut drept arbitru de zbor de către conducerea asociatiei.

45. Orice alt membru al ACZJ crescator cu experienta in porumbei de zbor cu sau fara joc poate fi recunoscut drept arbitru de zbor de catre conducerea asociatiei. În situații izolate, pot fi acceptați drept arbitri de zbor și alți crescatori cu experiența în porumbei de zbor și joc care nu sunt membri ai ACZJ.

46. La fiecare etapa va fi prezent cel putin un arbitru crescator cu experienta de porumbei de zbor cu sau fara joc. In cazuri exceptionale (concurenti izolati, imposibilitatea practica a prezentei sau delegarii unor arbitri cu experienta), conducerea asociatiei poate accepta arbitraje realizate de arbitri diferiti de cei mentionati la articolul precedent sub rezerva nerecunoasterii arbitrajelor respective in cazul unor rezultate greu credibile.

47. In cazul in care un concurent este nemultumit de prestatia unui arbitru si sesizeaza acest aspect la rubrica observatii a ciornei de arbitraj, respectivul arbitru il mai poate arbitra pe acel concurent numai in prezenta unui al doilea arbitru. Daca si in aceasta situatie concurentul este nemultumit de prestatia arbitrului in cauza si cel de-al doilea arbitru confirma opinia concurentului, atunci concurentul il poate refuza pe respectivul arbitru la o altă etapa.

48. Daca nemultumirile legate de prestatia unui anumit arbitru se repeta din partea mai multor concurenti, atunci arbitrul respectiv poate participa la arbitraje doar ca arbitru secund. Pentru a verifica aptitudinea de a arbitra ca arbitru principal, poate fi solicitat un arbitraj al respectivului arbitru impreună cu alţi arbitri.

e) Obligatiile arbitrilor

49. Arbitrii au obligatia de a se prezenta la locul desfasurarii concursului cu cel putin 10 minute inainte de ora de start. Ei nu au voie sa vina la locul desfasurarii concursului in stare de ebrietate si nici sa consume bauturi alcoolice in timpul concursului.

50. Arbitrii au obligatia de a fi corecti si impartiali si de a avea asupra lor regulamentul de zbor pentru a-l consulta in cazul unor litigii. Arbitrii au obligatia sa cunoasca modul corect de completare a fisei si ciornei de arbitraj conform instructiunilor de completare a acestora redactate de conducerea asociatiei.

51. Arbitrii sunt obligati sa verifice seriile si anul inelelor de concurs si sa le treaca in fisa de arbitraj. La inceperea concursului, pe fisa de arbitraj trebuie sa fie trecute in mod lizibil numele si adresa concurentului, rasa de porumbei, data, etapa si concursul la care participa.

52. Fiecare arbitru trebuie sa posede o acuitate vizuala normala (ochelari inclusi) ca sa poata recunoaste jocurile si figurile precum si palierele de inaltime fara sa recurga la binoclu. Pentru a nu influenta zborul, distanta arbitrilor fata de crescatorie trebuie sa fie de minim 10 metri.

53. Arbitrii trebuie sa se pozitioneze in asa fel incat sa poata vedea derularea zborului in cele mai bune conditii. Ei trebuie sa isi schimbe pozitia daca nu mai reusesc sa vada porumbeii (copaci, case, etc.) dar nu trebuie sa urmeze porumbeii care pleaca in departare.

54. Arbitrii nu au voie sa paraseasca locul etapei pe durata desfasurarii zborului. Ei vor consemna in ciorna de arbitraj, la rubricile corespunzatoare, prestatia stolului precum si toate situatiile care apar in timpul zborului, in ordine cronologica de sus in jos, corect si fara stersaturi.

55. Arbitrii de etapa vor parasi locul etapei numai dupa terminarea acesteia si dupa completarea fisei si ciornei de arbitraj pe care i le vor prezenta concurentului care va semna ultimul fisa de arbitraj.

56. Arbitri au obligatia completarii unor fise de arbitraj si in cazul etapelor amanate din cauza conditiilor nefavorabile, al celor anulate sau descalificate precum si prezentarea acestor fise catre omologator. Toti acesti concurenti vor fi trecuti in clasamentul de etapa la finalul acestuia, fara a primi puncte de etapa.

57. La fiecare etapa, conducerea asociatiei poate delega unul sau mai multi arbitri controlori, confirmati in scris sau telefonic concurentului si/sau arbitrilor de etapa, arbitri controlori pe care concurentul este obligat sa il primeasca si care vor verifica modul in care se respecta regulamentul de zbor precum si modul in care arbitrii de etapa isi indeplinesc sarcinile.

58. Arbitrii de etapa vor colabora cu eventualii arbitri controlori. Arbitrii controlori au obligatia sa mentioneze pe fisa de arbitraj observatiile lor asupra desfasurarii concursului (eventuale nereguli in completarea ciornei de arbitraj in timp real si a fisei de arbitraj, viciere de rezultat prin aprecierea neconforma a jocului si zborului, etc) si sa semneze fisa de arbitraj.

59. Daca se constata lipsa arbitrilor nominalizati de concurent sau delegati de comisie fara sa fi fost anuntata conducerea asociatiei, etapa se descalifica.

f) Aprecierea zborului

60. Cele 4 paliere de inaltime apreciate in cadrul zborului sunt:

- palierul de zbor de inaltime mica se considera inaltimea pana la care se pot distinge culorile pasarilor;

- palierul de zbor de inaltime medie se considera inaltimea de cand nu se mai pot distinge culorile pasarilor dar se distinge baltatura si pana la care inca se mai disting capul si coada;

- palierul de zbor de inaltime mare se considera inaltimea de cand nu se mai pot distinge capul si coada porumbeilor (fluture) si pana cand porumbeii sunt de marimea unor puncte mici;

- palierul de zbor in puncte sau in disparitie se considera inaltimea de la care porumbeii sunt de marimea unor puncte mici pana cand nu mai sunt vizibili cu ochiul liber.

61. Aprecierea palierului de zbor in puncte-disparitie se face la intervale de cel putin 15 minute cu ochiul liber si fara folosirea aparatelor optice, exceptie facand ochelarii de soare sau de vedere. Pentru restul palierelor de zbor, porumbeii se urmăresc continuu in functie de specificul fiecarei rase sau grup de rase.

62. Inaltimea de zbor se apreciaza cand porumbeii sunt deasupra crescatoriei. Daca stolul se deplaseaza in lateral intr-un unghi ce depaseste 45 grade de la verticala, punctarea zborului se intrerupe pana cand stolul revine deasupra crescatoriei.

63. In cazul in care stolul in concurs se deplaseaza sau dispare in lateral si dupa o perioada apare deasupra zonei de zbor, la o alta inaltime fata de cea la care a disparut in lateral, se va puncta 50% din timp la inaltimea la care stolul a aparut in zona de zbor si 50% din timp la inaltimea la care a disparut.

64. Daca in timpul zborului in disparitie pasarile devin vizibile pe fondul unui nor dar apoi dispar din raza vizuala cand parasesc fondul norului, se puncteaza in continuare ca fiind in disparitie.

65. Nu se acorda punctaj pentru palierul zbor in disparitie daca este ceata sau plafon de nori de joasa altitudine.

66. Perioada de timp in care stolul zboara la mare inaltime si in special in disparitie se va puncta numai in cazul in care stolul apare de sus; aceasta perioada nu se ia in considerare in intregime daca stolul apare din lateral.

67. Daca la revenirea de la inaltimea de zbor in disparitie stolul reapare la o inaltime mai mica decat cea in puncte, se va consemna in foaia de arbitraj doar 50% din timpul cronometrat la inaltimea de zbor in disparitie, restul timpului de 50% va fi punctat la inaltimea la care a aparut stolul.

68. Dupa doua ore in care porumbeii au zburat numai in disparitie crescatorul are obligatia sa demonstreze ca ei inca sunt in zona de desfasurare a concursului. Crescatorul are la dispozitie 30 de minute ca sa demonstreze acest lucru, putand folosi in acest sens si mijloace optice, iar daca porumbeii pot fi reperati, zborul poate continua pana la lasarea intunericului.

69. In cazul in care, dupa trecerea celor 30 de minute, crescatorul nu poate demonstra ca porumbeii inca zboara in disparitie se opreste cronometrul si zborul se considera incheiat, punctajul pentru zbor si joc obtinute pana atunci sunt luate in considerare doar daca crescatorul poate prezenta la controlul final mai mult de jumatate dintre porumbeii zburati.

70. In acest ultim caz, daca dupa 120 minute de la terminarea zborului nu pot fi prezentati la controlul final mai mult de jumatate dintre porumbeii zburati, stolul se descalifica.

71. Daca in timpul zborului stolul se fragmenteaza, se va arbitra grupul care contine numarul mai mare de porumbei. Daca sunt grupuri cu acelasi numar de porumbei, se va arbitra stolul care zboara mai sus.

72. Dacă stolul se divizează în grupuri mai mici de 3 porumbei, punctarea unui palier superior de zbor se face numai atunci când numărul de porumbei ce au ajuns la acel palier este de minim trei.

73. Dacă 3 sau 4 porumbei sunt împărţiţi pe două paliere de zbor în aşa fel încât pe niciunul dintre cele două paliere nu sunt 3 porumbei, se va considera că toţi acei 3 sau 4 porumbei sunt pe palierul inferior ca înălţime şi se va acorda punctajul de zbor şi/sau joc aferent acestui palier inferior ca înălţime.

74. Aprecierea zborului nu se intrerupe in caz de interventie a unor porumbei straini de stolul initial decat daca in stol intervine o pasare a crescatorului indiferent de rasa ei, situatie in care aprecierea zborului se opreste si se considera punctele realizate pana in acel moment. Aceasta prevedere se aplica si in cazul in care o pasare coborata initial revine in stol sau ajunge sa zboare impreuna cu alte pasari inca neasezate.

75. Daca nu se poate preciza cu exactitate a cui este pasarea nou intrata in stol, se noteaza momentul interventiei acestei pasari pe ciorna de arbitraj si separat punctele realizate din acel moment pana la final. Apoi, se asteapta finalul zborului pentru a putea preciza daca pasarea nou intrata in stol este a crescatorului.

76. Un porumbel care zboară în lateral pe deasupra caselor și dispare din raza vizuala a arbitrului mai mult de 5 minute se considera asezat daca revine in zbor la aceeasi inaltime.

77. Aprecierea zborului are o componenta subiectiva insemnata iar arbitrul se poate confrunta cu circumstante neobisnuite. In orice situatie intalnita in timpul zborului, decizia arbitrului principal este irevocabila.

g) Omologarea rezultatelor

78. Pentru concursurile organizate sub egida ACZJ, fisele de arbitraj sunt unice, specifice fiecarei rase sau grup de rase si vor contine obligatoriu numele Asociatiei. Fisele de arbitraj impreuna cu ciornele de arbitraj se vor procura de pe grupul asociatiei.

79. Folosirea unor fise si ciorne de arbitraj diferite de cele oficiale ale asociatiei pentru fiecare rasa sau grup de rase in parte duce la anularea rezultatelor.

80. In mod obligatoriu aprecierile zborului si jocului se vor face in prealabil pe ciorna de arbitraj, rezultatele insumate urmand a fi trecute apoi pe fisa de arbitraj. Evenimentele si aprecierile din timpul zborului se vor trece pe ciorna de arbitraj in timp real in ordine cronologica pe randuri succesive de sus in jos iar ciorna de arbitraj se va preda impreuna cu fisa de arbitraj.

81. Toti cei prezenti la zbor au dreptul de a completa si semna la capitolul Observatii de pe ciorna de arbitraj, daca este cazul. In final, un exemplar al fisei si al ciornei de arbitraj ramane la concurent, la arbitrul principal ramanand un al doilea exemplar sau fotografii ale exemplarului ramas la concurent.

82. Responsabilitatea pentru datele completate pe fisa de arbitraj ii apartine arbitrului principal (arbitru I) in timp ce responsabilitatea pentru datele completate pe ciorna de arbitraj ii apartine arbitrul secund (arbitru II) daca un astfel de arbitru este prezent. Responsabilitatea semnaturilor arbitrilor si observatorilor revine atat arbitrului principal cat si concurentului, care semneaza ultimul fisa de arbitraj.

83. In doua ore de la incheierea concursului, concurentii au obligatia de a trimite catre omologatorii desemnati de conducerea asociatiei fisa si ciorna de arbitraj, in mod direct sau prin intermediari. Trimiterea rezultatelor cu intarziere poate duce la anularea acelor rezultate.

84. Omologatorii primesc fisele de arbitraj ale concurentilor, verifica corectitudinea lor si realizeaza clasamentul pe etapa si clasamentul general.

85. Fisele si ciornele de arbitraj care nu sunt completate conform instructiunilor de completare a acestora redactate de conducerea asociatiei, pot duce la corectarea sau anularea rezultatelor obtinute de catre omologatorul grupei de zbor respective care instiinteaza atat arbitrii cat si conducerea asociatiei asupra erorilor realizate.

86. Omologatorii fac publice clasamentele de etapa in maxim 5 zile de la ultima zi a etapei iar clasamentul pe concurs in maxim 7 zile de la ultima zi a ultimei etape.

87. In maxim 3 zile de la publicarea lor, arbitrii si concurenti au obligatia de a verifica rezultatele publicate si de a transmite omologatorilor in scris eventualele neconcordante. Orice sesizare trimisa dupa cele 3 zile nu va fi luata in considerare.

88. Contestarea de catre concurenti a rezultatelor sau arbtirajului primit de un alt concurent se poate face in cel mult 3 zile de la data publicarii rezultatelor de etapa sau finale si va fi adresata omologatorului. Orice sesizare trimisa dupa cele 3 zile nu va fi luata in considerare.

89. Omologatorii au termen de 3 zile sa verifice si sa rezolve eventualele neconcordante, comunicand in scris solutionarea sesizarilor. In cazul in care contestatia depaseste atributiile omologatorului, acesta o va trimite spre solutionare conducerii asociatiei, anuntand in scris solicitantii despre demersul efectuat.

90. Dupa solutionarile primite in scris de la omologatori, arbitrii si concurentii se pot adresa in scris conducerii asociatiei si pot contesta deciziile omologatorilor in maxim 3 zile de la primirea lor. Orice sesizare trimisa dupa cele 3 zile nu va fi luata in considerare.

91. Conducerea asociatiei va solutiona aceste contestatii in termen de 7 zile de la data primirii lor si va comunica solicitantilor in scris deciziile luate. Aceste decizii sunt definitive.

h) Clasificarea stolurilor

92. Pentru ambele grupe de zbor, se vor institui doua baremuri, unul principal si unul secundar, in functie de performantele pe stol specifice fiecarei grupe de zbor in parte si care sunt descrise in partea a doua a acestui regulament, la Regulamentele pe rase si grupe de rase. Realizarea baremului principal este conditionata de realizarea prealabila a baremului secundar.

93. După clasificarea conform realizării baremurilor existente la unele grupe de zbor, concurentii se vor clasifica în ordinea punctajului total. La final, acești concurenti vor fi urmați de cei descalificati pentru nerealizarea unor astfel de baremuri în ordinea importantei acestora și de concurentii descalificati pentru incalcari ale prezentului regulament conform precizarilor de la subcapitolul referitor la clasamentul pe etape de la fiecare grupa de zbor în parte.

94. La finalul fiecarei etape, se va acorda un punctaj de concurs exprimat in puncte de concurs si calculat in functie de locul ocupat in clasament si de numarul de concurenti (punctajul de concurs = numarul de concurenti + 1 - locul in clasament) in asa fel incat la un concurs cu X concurenti primul clasat va primi X puncte, al doilea X-1 si, scazand in continuare cu 1 punct pentru fiecare loc se va ajuge ca penultimul clasat sa primeasca 2 puncte iar ultimul clasat, 1 punct.

95. La acest punctaj se adauga un bonus de 3 puncte pentru locul întâi pe etapa, 2 puncte pentru locul al doilea respectiv 1 punct pentru locul al treilea iar în cazul în care mai mulți crescători nu pot fi diferențiați între ei în clasamentul pe etapă după performanțele stolurilor, aceștia vor primi media punctajelor locurilor fiecăruia dintre ei.

96. Rezultatele din cele trei etape se vor cumula in clasamentul pentru fiecare concurs in parte. Daca la finalul unui concurs mai multi concurenti au acelasi punctaj pe concurs, ei se vor departaja în baza urmatoarelor criterii în ordine: numărul de etape zburate, numărul de locuri unu pe etape, numărul de locuri doi, numărul de locuri trei, numărul de locuri patru apoi numărul de locuri cinci ș.a.m.d. și apoi, în ordine, după criteriile de departajare prezentate la fiecare grupa de zbor în parte.

97. Pentru Campionatul anual, se vor lua in considerare si se vor aduna punctajele de concurs obtinute in cadrul concursurilor de maturi, mixt si tineret. In caz de egalitate la puncte de concurs, concurentii se vor departaja în baza urmatoarelor criterii în ordine: numărul de concursuri zburate, numărul de locuri unu pe concursuri, numărul de locuri doi, numărul de locuri trei, numărul de locuri patru apoi numărul de locuri cinci ș.a.m.d. și apoi după criteriile de departajare prezentate la art. 96, în ordine.

98. Se va realiza un clasament pe ultimii trei ani (clasament "palmares") care se va actualiza la finalul fiecarui an prin adunarea punctajelor de concurs din ultimii trei ani inclusiv anul in curs si pentru care se care se vor acorda premii primilor trei clasati la fel ca si pentru Campionatele anual, maturi, mixt si tineret din anul respectiv. In caz de egalitate de punctaj, concurentii se vor departaja în baza urmatoarelor criterii în ordine: numărul de ani zburați, numărul de locuri unu pe ani, numărul de locuri doi, numărul de locuri trei, numărul de locuri patru apoi numărul de locuri cinci ș.a.m.d.și apoi după criteriile de departajare prezentate la art. 97, în ordine.

99. Se va realiza si un clasament general multianual ("all time") care se va actualiza la finalul fiecarui an prin adunarea punctajelor din anul respectiv la punctajele obtinute in toti anii anteriori si in care, in caz de egalitate de punctaj ,concurentii se vor departaja în baza urmatoarelor criterii în ordine: numărul de ani zburați, numărul de locuri unu pe ani, numărul de locuri doi, numărul de locuri trei, numărul de locuri patru apoi numărul de locuri cinci ș.a.m.d. Un astfel de clasament pentru care nu se vor acorda premii participantilor aflati in fruntea clasamentului va scoate in evidenta atat constanta rezultatelor de-a lungul anilor cat si progresele realizate in incercarea de a obtine linii de porumbei cu performante omogene si relativ predictibile.

100. Porumbeii zburati și apreciati individual în etape vor fi prezentati în expozitii cu fise de zbor atasate validate de conducerea asociatiei, punctajul de zbor cu sau fără punctaj de joc acordate conform prevederilor e la litera C a acestui regulament adunandu-se la punctajul obținut în baza arbitrajului din expozitie și din media tuturor acestor punctaje rezultand punctajul final al respectivului porumbel

i) Dispozitii finale

101. Prezentul regulament de zbor si joc pentru porumbeii de agrement a fost intocmit de catre conducerea ACZJ in concordanta cu specificul fiecarei grupe de rase in parte si poate fi modificat in vederea imbunatatirii lui daca practica o impune. Astfel, orice situatie neprevazuta in articolele acestui regulament va fi reglementata printr-o decizie a conducerii asociatiei.

102. La inceputul fiecarui an, regulamentul de zbor si joc va fi discutat si aprobat de catre adunarea generala a asociatiei. Propuneri in vederea modificarii unor articole pot fi realizate de orice membru al asociatiei care a participat la zboruri in anul anterior.

103. Toti membrii columbofili ai ACZJ sunt obligați să respecte prevederile prezentului regulament de zbor si joc.


B. Regulamente pe rase si grupe de rase

a) Grupa de porumbei Zburatori

1. Clasificarea raselor

1. Porumbeii de zbor fara joc se impart in:

- Clasa I, zburatori de lunga durata si mare inaltime:

* Zburator de Severin

* Ciung de Ploiesti

* Rosu de Targoviste

* Tippler pakistanez

* Tippler de inaltime

* Zburator iranian

* Berzat de Budapesta

- Clasa a II-a, zburatori de durata scurta si medie:

* Zburator codalb romanesc

* Zburator gat-golas romanesc

* Zburator orbetean romanesc

* Zburator visiniu romanesc

* Zburator codalb de Muntenia

* Zburator dungat romanesc

2. Stolul de concurs

2. In aceasta grupa sunt incluse rasele de porumbei cu aptitudini de zbor de durata si inaltime si care nu prezinta joc. Exemplarele care prezinta joc nu se vor puncta.

3. Stolul lansat este format dintr-un numar impar de porumbei: 5, 7 sau 9.

3. Zborul punctabil

4. Pentru aprecierea zborului, se vor avea in vedere articolele 58-75 de la Regulamente generalitati.

5. Pentru rasele din Clasa I, stolul care prezinta trei sau mai multe oscilatii intre palierele superioare si cel de mica inaltime va fi descalificat pentru comportament de zbor nespecific zburatorilor de mare inaltime, fapt ce va fi mentionat la rubrica observatii a ciornei de concurs.

6. Pentru rasele din Clasa I, stolul care se deplaseaza in lateral la inaltime mica si medie pentru mai mult de 30 min si care revine din lateral tot la o astfel de inaltime, va fi descalificat pentru comportament de zbor nespecific zburatorilor de mare inaltime, fapt care va fi mentionat la rubrica observatii a ciornei de concurs.

7. Pentru rasele de la Clasa I se va aplica un barem de încadrare la coborâre pentru aterizarea ultimilor porumbei din stol de 4 ore de la momentul opririi cronometrului. Dacă porumbeii sunt reperabili la trecerea celor 4 ore, baremul de încadrare la coborâre se prelungeste până la lăsarea întunericului.

4. Acordarea punctajului pentru zbor

8. Punctajul pentru cele patru zone de zbor este urmatorul:

- Zbor la mica inaltime: - 1 pct/min;

- Zbor la medie inaltime: - 2 pct/min;

- Zbor la mare inaltime: - 3 pct/min;

- Zbor in puncte sau disparitie: - 5 pct/min.

9. Se va acorda un bonus de 30 pct pe porumbel pentru intrarea in disparitie in 15 min de la lansare a unora dintre porumbeii din stolul de zbor.

10. Se va acorda un bonus de 10 pct pe porumbel pentru intrarea in disparitie in 30 min de la lansare a unora dintre porumbeii din stolul de zbor.

11. Se va acorda un bonus de asezare simultana de 50 pct pentru asezarea dupa minim 3 ore de zbor in cadrul careia pasarile intregului stol au tendinta de a se aseza aproape deodata, aprecierea fiind la latitudinea arbitrului principal.

5. Baremurile de zbor

12. Pentru toate stolurile se va aplica un prim barem de durata si inaltime (barem secundar) de minim 3 ore de zbor ca durata si de minim 60 min de zbor in puncte sau disparitie realizate in primele 3 ore de zbor.

13. Pentru toate stolurile se va aplica un al doilea barem de mare inaltime (barem principal) de minim jumatate din timpul total de zbor care sa fie zburat pe cele doua paliere superioare de inaltime (mare inaltime si puncte-disparitie).

6. Clasamentul pe etape

14. În clasamentul pe etapa vor fi mai întâi crescătorii care au îndeplinit primele două baremuri în ordinea punctajului diferentiati in caz de egalitate de punctaj pe baza urmatoarelor criterii în ordine: durata zbor pe palierul puncte-disparitie, durata zbor la mare înălțime, durata totala de zbor.

15. Ei vor fi urmati la egalitate de crescătorii care au realizat ambele baremuri dar au pierdut stolul care vor fi urmați la egalitate de crescătorii care au realizat primul barem dar nu și pe cel de al doilea și care vor fi urmați la egalitate de crescătorii care nu au realizat primul barem menționat alterior iar la final vor fi urmati de crescatorii care nu au putut zbuta etapa din cauza condițiilor nefavorabile constatate de arbitrii de etapa si de cei care au fost descalificati pentru diferite incalcari ale prezentului regulament.

16. La punctajele obtinute conform articolelor 94 și 95 de la partea de Generalități se vor adăuga două tipuri de bonusuri:

- un bonus de participare de 3 puncte pentru fiecare participant;

- un bonus de performanță de 3 puncte pentru fiecare barem de zbor realizat.

b) Grupa de porumbei Jucatori de Galati

1. Stolul de concurs

1. Stolul de concurs va fi compus dintr-un numar impar de porumbei: 5, 7 sau 9.

2. Se recomanda ca in stolul de concurs sa nu existe porumbei care joaca pana la pamant sau pana la contactul cu un obiect.

3. O pasăre care a căzut în timpul unui concurs va fi descalificată din concursuri şi nu va mai putea fi folosită într-un alt concurs. Folosirea în concurs a unei păsări descalificate pentru că a căzut duce la descalificarea stolului.

2. Zborul punctabil

4. Pentru aprecierea zborului, se vor avea in vedere si articolele 58-75 de la Regulamente generalitati.

5. Nu se vor acorda puncte de zbor şi puncte de joc în acelaşi moment unor stoluri aflate pe paliere diferite de zbor ca mod de punctare (un stol la mică-medie înălţime şi altul pe cele doua paliere superioare de inaltime).

6. Singura situaţie în care se pot acorda atât puncte de zbor cât şi puncte de joc este cea când stolul arbitrat (unul singur) se află pe palierul de mare înălţime.

7. Nu se puncteaza zborul la mica si medie inaltime, paliere de zbor la nivelul carora stolul este apreciat dupa jocurile punctabile realizate de porumbeii din stol, si se puncteaza doar zborul la mare inaltime sau la puncte-disparitie.

8. In cazul in care in stolul de concurs intervin unul sau mai mulți porumbei străini de aceeasi rasa, se vor acorda toate punctele de zbor realizate in continuare de porumbeii din stolul lansat.

9. Se puncteaza numai zborul la mare inaltime sau la puncte-disparitie realizat de un stol despre care se poate preciza cu exactitate conform ciornei de arbitraj ca este urmat sau precedat de jocuri punctabile realizate de cel putin unul dintre porumbeii din acel stol.

10. Daca din stolul aflat pe cele doua paliere superioare de inaltime se desprinde un exemplar care coboara din stol si prezinta joc punctabil (de la 3 tumbe in sus) pana la coborarea lui, se vor acorda stolului punctele de zbor pana in momentul desprinderii acelui exemplar din stol iar pe fisa de zbor se va mentiona sau se va bifa in dreptul lui "a prezentat joc punctabil la coborare".

11. Dacă la finalul zborului se constată pe ciorna de concurs că stolul nu a mai prezentat jocuri punctabile după aşezarea unui anumit porumbel, se vor acorda stolului doar punctele de zbor acumulate până în momentul desprinderii din stol a ultimului exemplar cu joc punctabil.

3. Jocul punctabil

12. Se vor acorda puncte de joc numai grupurilor alcatuite din cel putin 3 porumbei si nu se vor puncta jocurile pasarilor ce zboara in afara grupului majoritar si in afara razei vizuale a arbitrului principal.

13. Dacă în timpul zborului stolul se fragmentează şi stolurile formate se află în zona de punctare a jocului (înălţime mica-medie), se va arbitra tot ce este cuprins în câmpul vizual al arbitrului principal care va fi centrat pe stolul mai numeros sau pe stolul care zboară mai sus.

14. Se puncteaza numai rostogolirile pe spate, pe una sau doua parti. Nu se puncteaza caderea in coada si nici jocul in farfurie indiferent daca se manifesta doar ca atare sau sunt urmare a unei rostogoliri pe spate, chiar daca acestea insumeaza mai mult de doua tumbe.

15. Nu se puncteaza jocurile de 1 sau 2 tumbe. Vor fi apreciate numai snururile de minim 3 tumbe legate, fara pauze intre ele.

16. Pentru o încadrare adecvată a jocurilor se recomandă următoarele repere orientative:

- jocul scurt reprezinta jocul de 1-2 metri sau de 3-5 tumbe;

- jocul mediu reprezinta jocul de 2-10 metri sau de 6-11 tumbe;

- jocul lung reprezeinta jocul peste 10 metri și de la 12 tumbe in sus, care inseamnă minim o secundă și jumătate ca durată;

- jocul foarte lung reprezinta jocul peste 30 metri (pentru care se apreciază suplimentar revenirea în stol atunci cand aceasta exista) și de la 24 tumbe în sus, care înseamnă minim trei secunde ca durată.

17. In cazul in care se realizeaza o serie de tumbe intrerupte de o cadere in coada si in continuare o noua serie de tumbe, se puncteaza numai lungimea primului snur pana la inceperea caderii in coada.

18. În cazul în care finalul unui joc este mascat de o clădire sau un pom, se va puncta numai lungimea observabilă a jocului.

19. În cazul în care un porumbel joacă chiar deasupra arbitrului principal, lungimea jocului se va aproxima după durata acestuia.

20. In cazul jocurilor simultane sau in cascada (legate, unul in continuarea celuilalt) se vor puncta cel mult trei porumbei deodata (cele mai lungi trei jocuri) chiar daca numarul porumbeilor cu joc simultan sau in cascada din lotul de zbor este mai mare decat trei.

21. Dacă un porumbel joacă până la pămânat sau până la contactul cu alte obiecte (cladiri, pomi, etc.), acel joc nu se va puncta.

22. Nu se apreciază jocul la mare înălţime în funcţie de lungimea lui deoarece, pe acest palier de zbor, el nu poate fi apreciat în mod corect cu ochiul liber în lipsa mijloacelor optice.

23. Ca excepţie, când o pasăre coboară jucând din stolul aflat la mare înălţime cu o schimbare semnificativă a palierului de zbor (la finalul jocului pasărea se află pe palierul de medie înălţime), acel joc lung sau foarte lung (unul singur) se va puncta. Acest moment trebuie menţionat pe ciorna de concurs prin scăderea numărului păsărilor aflate pe palierul de mare înălţime.

24. In cazul in care in stolul de concurs intervin unul sau mai mulți porumbei străini de aceeasi rasa, se vor puncta în continuare numai acele jocuri realizate de pasarile concurentului dacă păsările concurentului se pot deosebi de cele straine după culoare, baltatura sau alte aspecte legate de exterior sau de stilul de zbor si/sau joc. Daca arbitrii nu pot deosebi păsările străine de cele ale concurentului, punctarea jocului se opreste.

25. Aprecierea jocului are o componenta subiectiva insemnata iar arbitrul se poate confrunta cu circumstante neobisnuite. In orice situatie intalnita in timpul zborului, decizia arbitrului principal este irevocabila.

4. Acordarea punctajului pentru zbor si joc

26. Zborul se va puncta conform palierelor superioare de inaltime atinse de stol:

- zbor la mare inaltime: - 2 pct/min;

- zbor in puncte-disparitie: - 3 pct/min.

27. Se va acorda un bonus de 20 pct pentru fiecare revenire in stol a unui porumbel dupa un joc foarte lung, de minim 30 metri.

28. Se va acorda un bonus de asezare simultana de 20 pct pentru asezarea in cadrul careia pasarile intregului stol au tendinta de a se aseza aproape deodata, aprecierea fiind la latitudinea arbitrului principal.

29. La inaltime mica si medie, lungimea jocului se va puncta pe trei paliere:

- joc scurt: 1-2 metri - 1 pct/snur;

- joc mediu: 2-10 metri - 4 pct/snur;

- joc lung: 10-20 metri si peste - 10 pct/snur.

30. Pentru jocurile complexe (snururi pe una sau doua parti, diferite de snurul simplu pe spate, vertical) se va acorda un bonus de 2 pct/snur cu figuri.

31. La mare înălţime, toate jocurile caracterizate prin pierdere observabilă de altitudine se vor puncta cu 1 pct/joc deoarece, pe acest palier de zbor, ele nu poate fi apreciate dupa lungime in mod corect cu ochiul liber in lipsa mijloacelor optice şi se vor nota in coloana cu jocurile scurte in dreptul acestei perioade de zbor. Astfel, numai pentru palierul de mare înălţime se pot acorda puncte de zbor şi puncte de joc în acelaşi timp.

32. La mare înălţime, jocurile lungi sau foarte lungi care duc la schimbarea palierului de zbor pentru porumbelul cu joc şi la scăderea numărului porumbeilor din stolul aflat la mare înălţime se vor puncta cu 10 pct/şnur şi se vor nota in coloana cu jocurile lungi din dreptul perioadei de zbor in care, la finalul acesteia, numarul porumbeilor din stol s-a redus cu unu.

5. Baremurile de zbor si joc

33. Pentru toate stolurile se va aplica un barem secundar de minim 30 minute de zbor ca durata și minim 30 jocuri punctabile pe stol, indiferent de lungime, efectuate la înălțime mica și medie.

34. Pentru toate stolurile se va aplica un barem principal de minim 15 minute zbor la mare inaltime ("fluture") si de minim 15 jocuri peste 2 metri pe stol, jocuri care se vor lua in considerare din primul minut de zbor cu condiția ca nici o pasare sa nu coboare înainte de 30 minute de la lansare.

35. Dacă din stolul lansat coboară una sau mai multe pasari înainte de 30 minute de zbor, atunci se vor lua în considerare pentru baremul principal doar jumatate dintre jocurile peste 2 metri efectuate până la ultima asezare inainte de cele 30 minute, rotunjite la intreg in favoarea crescatorului.

6. Clasamentul pe etape

36. In clasamentul de etapa vor fi mai intai cei care au realizat baremul principal in ordinea punctajului total apoi cei care au realizat doar baremul secundar in ordinea punctajului total apoi cei care nu au realizat nici acest din urma barem in ordinea punctajului total iar la final vor fi urmati la de crescatorii care nu au putut zbuta etapa din cauza condițiilor nefavorabile constatate de arbitrii de etapa si de cei care au fost descalificati pentru diferite incalcari ale prezentului regulament.

37. In caz de egalitate de punctaj intre doi concurenti cu aceleasi baremuri realizate sau nerealizate mai puțin cei descalificati pentru diferite incalcari ale prezentului regulament si prezentati la finalul clasamentului, ei se vor departaja în baza urmatoarelor criterii în ordine: punctaj joc, numărul jocuri lungi, numar jocuri medii, durata zbor pe palierul puncte-disparitie, durata zbor la mare înălțime, durata totala de zbor, numar mai mic de păsări în stol.

16. La punctajele obtinute conform articolelor 94 și 95 de la partea de Generalități se vor adăuga două tipuri de bonusuri:

- un bonus de participare de 3 puncte pentru fiecare participant;

- un bonus de performanță de 3 puncte pentru fiecare barem de zbor și joc realizat;

- un bonus de performanță de 1 punct pentru fiecare barem de zbor sau joc realizat fără realizarea baremului de joc sau zbor corespunzător.


C. Aprecierea performantelor individuale de zbor si joc necesare pentru promovarea porumbeilor performanti in expozitii

a) Grupa de porumbei Jucatori de Galati

1. O apreciere echilibrata a celor trei tipuri de trasaturi specifice rasei (joc, zbor și frumusete) trebuie sa prezinte un mod de punctare asemanator pentru fiecare dintre ele, aprecierea finala reprezentand o medie a punctajelor pentru fiecare trasatura in parte.

2. Deoarece punctajul porumbeilor in expozitii este bine cunoscut tuturor crescatorilor ca urmare a folosirii lui indelungate, se impune un mod cat mai apropiat de punctare a performantelor individuale ale unui porumbel in materie de joc si zbor.

3. In continuare este prezentat un astfel de mod de punctare care poate stabili corespondente usor observabile intre valoarea acestor performante individuale de joc respectiv zbor si punctajele acordate in expozitii pentru frumusete:

Pct

Joc

97

foarte lung

peste 30 m (de la 24 tumbe) cu intoarcere in stol

96

lung

peste 10 m (de la 12 tumbe), mai mult de 3 jocuri

95

mediu

peste 2 m (de la 6 tumbe), mai mult de 10 jocuri plus figuri

94

mediu

peste 2 m (de la 6 tumbe), mai mult de 10 jocuri fara figuri

93

mediu

peste 2 m (de la 6 tumbe), cel mult 10 jocuri

92

scurt

1-2 m (3-5 tumbe)

91

foarte scurt

0-1 m (1-2 tumbe)

90

deloc

fara joc

Pct

Zbor

97

foarte lung

peste 4 h cu peste 60 min la mare inaltime

96

lung

peste 2 h cu peste 30 min la mare inaltime

95

mediu

peste 1,5 h cu peste 15 min la mare inaltime

94

mediu

1-1,5 h cu peste 15 min la mare inaltime

93

mediu

peste 1 h fara 15 min la mare inaltime

92

scurt

30-60 min

91

foarte scurt

10-30 min

90

deloc

0-10 min

4. Aprecierea performantelor individuale ale unui porumbel trebuie certificata de cel putin doi arbitri de zbor atestati iar obtinerea a unei astfel de fisa de performanta a porumbeilor Jucatori de Galati este conditionata de participarea la cel putin doua etape oficiale de zbor in anul competitional anterior expozitiei, punctajele de joc si respectiv de zbor reprezentand media punctajelor celor mai bune doua etape.

5. Obtinerea fisei de performanta se face la solicitarea expresa a concurentului realizata inainte de inceperea zborului si poate fi facilitata de utilizarea ciornei de concurs de jos in sus cu aprecierea fiecarei pasari in parte pentru care se solicita o astfel de fisa. Pentru o mai buna identificare a porumbeilor in aer, se pot utiliza marcaje diferit colorate.

6. Mai jos este prezentat un model de fisa de performanta ce va fi atasata fisei de expozitie si in care, pe langa datele de identificare ale porumbelului (serie si an inel, baltatura, culoare, mot) vor fi bifate tipurile de performante de joc si zbor specifice acelui porumbel.

Pct

Joc

Pct

Zbor

97

foarte lung

97

foarte lung

96

lung

96

lung

95

mediu

95

mediu

94

mediu

94

mediu

93

mediu

93

mediu

92

scurt

92

scurt

91

foarte scurt

91

foarte scurt

90

deloc

90

deloc

Punctaj joc

Punctaj zbor

Arbitru

Arbitru

7. Pe baza punctajelor din fisa de performanta cu care porumbelul soseste in expozitie gata completata de arbitrii de zbor atestati si pe baza punctajului din fisa de expozitie, arbitrul de expozitie va completa o fisa individuala completa ce va contine toate cele trei punctaje precum si punctajul final al fiecarui porumbel ca medie a celor trei punctaje.

8. In cazul porumbeilor Jucatori de Galati fara o fisa pentru performantele de joc si zbor, arbitrul de expozitie va trece in cadrul categoriilor Punctaj joc respectiv Punctaj zbor valoarea minima posibila adica 90.

9. Modelul de fisa individuala completa a unui Jucator de Galati cu toate cele trei tipuri de performante ce il caracterizeaza va contine, pe langa datele de identificare ale porumbelului (serie si an inel, sex, baltatura, culoare, mot) prezentate in partea de sus a fisei, un tabel cum este este cel prezentat in continuare:

Punctaj joc

Punctaj zbor

Punctaj frumusete

Punctaj final

Arbitru

10. In cazul in care doi sau mai multi porumbei obtin punctaje finale egale, diferentierea lor se va face, in ordine, dupa valoarea punctajului la categoria joc (trasatura care da numele rasei) urmata de valoarea punctajului la categoria zbor.

11. In final, trebuie mentionat ca, pentru a putea fi considerat reprezentativ pentru rasa din care face parte, un porumbel Jucator de Galati trebuie sa obtina cel putin 93 pct la fiecare din cele trei categorii: joc, zbor respectiv frumusete.

b) Grupa de porumbei Zburatori de mare inaltime

1. In mod asemanator ce cele prezentate anterior pentru Jucatorii de Galati, si in cazul zburatorilor de mare altitudine se poate realiza o apreciere completa atat dupa performantele de zbor cat si dupa aspectul fenotipic.

2. Aprecierea performantelor de zbor individuale intr-un mod asemanator cu notarea in expozitiile de frumusete este mult mai usor de realizat in cazul zburatorilor de mare inaltime deoarece, in ultimii ani, la acesti porumbei se realizeaza deja concursuri de zbor dupa performantele lor individuale.

3. Un mod de punctare pentru zburatorii de mare inaltime care poate stabili corespondente usor observabile intre valoarea acestor performante individuale de zbor si punctajele acordate in expozitii pentru frumusete se poate realiza intr-o fisa speciala de performanta conform urmatorului tabel:

Pct

Zbor

97

foarte lung

peste 10 h cu peste 5 h la puncte-disparitie

96

lung

peste 8 h cu peste 4 h la puncte-disparitie

95

mediu

peste 6 h cu peste 3 h la puncte-disparitie

94

mediu

peste 4,5 h cu peste 2,25 h la puncte-disparitie

93

mediu

peste 3 h cu peste 60 min la puncte-disparitie

92

scurt

sub 3 h cu peste 60 min la puncte-disparitie

91

foarte scurt

sub 3 h fara 60 min la puncte-disparitie

90

deloc

sub 1,5 h fara 60 min la puncte-disparitie

4. Aprecierea performantelor individuale de zbor ale unui porumbel trebuie certificata de cel putin doi arbitri de zbor atestati iar obtinerea a unei astfel de fisa de performanta unui porumbel zburator de mare altitudine este conditionata de participarea la cel putin doua etape oficiale de zbor in anul anterior expozitiei, punctajul de zbor reprezentand media punctajelor celor mai bune doua etape.

5. Obtinerea fisei de performanta se face la solicitarea expresa a concurentului realizata inainte de inceperea zborului si poate fi realizata mult mai usor decat in cazul porumbeilor Jucatori de Galati deoarece aprecierea performanelor individuale ale porumbeilor se realizeaza deja cu succes de cativa ani. De asemenea, pentru o mai buna identificare a porumbeilor in aer, se pot utiliza marcaje diferit colorate.

6. Mai jos este prezentat un model de fisa de performanta ce va fi atasata fisei de expozitie si in care, pe langa datele de identificare ale porumbelului (serie si an inel, baltatura, culoare) prezente in partea de sus a fisei, vor fi bifate performantele de zbor specifice acelui porumbel.

Pct

Zbor

97

peste 10 h cu peste 5 h la puncte-disparitie

96

peste 8 h cu peste 4 h la puncte-disparitie

95

peste 6 h cu peste 3 h la puncte-disparitie

94

peste 4,5 h cu peste 2,25 h la puncte-disparitie

93

peste 3 h cu peste 60 min la puncte-disparitie

92

sub 3 h cu peste 60 min la puncte-disparitie

91

sub 3 h fara 60 min la puncte-disparitie

90

sub 1,5 h fara 60 min la puncte-disparitie

Punctaj zbor

Arbitru

Arbitru

7. Pe baza punctajelor de zbor si de frumusete se va obtine un punctaj final ce reprezinta media celor doua punctaje, o astfel de apreciere a unui porumbel fiind mult mai usor de realizat decat in cazul Jucatorilor de Galati.

8. Modelul de fisa individuala completa a unui Zburator de mare altitudine va contine, pe langa datele de identificare ale porumbelului (serie si an inel, sex, baltatura, culoare, mot) prezentate in partea de sus a fisei, un tabel cum este este cel prezentat in continuare:

Punctaj zbor

Punctaj frumusete

Punctaj final

Arbitru

9. In cazul in care doi sau mai multi porumbei obtin punctaje finale egale, diferentierea lor se va face dupa valoarea punctajului la categoria zbor.

10. In final, la fel ca si in cazul Jucatorilor de Galati, pentru a fi reprezentativ pentru o rasa, un porumbel dintr-o rasa de zbor de mare altitudine trebuie sa aiba cel putin 93 pct atat la zbor cat si la frumusete.


Toate drepturile rezervate 2020
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți